Home klíma az autóban

Utazáskor, ha meleg az idő (és autóban ülünk), valaki leengedi az ablakot és elviseli a huzatot, valaki felnyomja a klímát és elviseli a búgást, meg néha a port is, amit befúj. Persze a lehúzott ablak néha nem oldja meg a helyzetet, hiszen sokszor kintről ugyan olyan meleg levegő érkezik, csak gyorsabban. A klíma meg van, hogy fél óráig eredménytelenül kínlódik, mire érezteti a hatását. Bezzeg otthon. Otthon minden más. Vajon meg lehetne oldani, hogy a kocsikban is olyan légkondi legyen, mint amit a lakásba szereltetnek az emberek? Vagy még nem jött el a technológiai ideje ennek?

Képzeljük csak el. Egy autó, amiben olyan klíma van, mint mondjuk nekem otthon. Milyen is ez?

Először is nincs hozzá távirányító. Saját okos kütyüimmel tudom vezérelni a wifi segítségével. Meg persze más is a családban. Nincs vita, nem kell keresni az állandóan eltűnő vezérlő eszközt, hiszen ott van mindig a zsebemben (vagy majdnem mindig). Ráadásul nem kell külön megtanulnom még egy kezelőfelületet. Egyszerű, gyors, kényelmes és mindig kéznél van. Tökéletes.

Aztán nem kell fél órát várnom arra, hogy lehűtse a levegőt. Még viszonylag nagy eltérés esetén max. 3-4 perc és érezteti a hatását. Nem kell még fél óráig izzadnom és várnom a megváltást, azonnali a segítség. Sőt akár fűteni is tudok vele. Bizony, -14°C-ig tökéletesen működik a fűtő funkció is. És sem port nem hoz be kintről, sem zajjal nem zavarja meg a pihenésemet. Akár este is simán működhet, aludni lehet mellette.

A legjobb funkció mégis a következő lenne. Lehetőség van arra, hogy huzamosabb távollét esetén 8°C-on stabilizálja otthonunk hőmérsékletét a fagyás károk ellen. Most ugyan ezt képzeljük el egy autó esetében. Január 4-én kint hagyod a kocsit a parkolóban, miközben működik ez a funkció. Másnap lemész, és azt látod, hogy mindenki ezerrel kaparja a jeget a szélvédőről, meg 10-15 percig járatja a motort, hogy elég meleg legyen. Te meg csak beülsz (8°C nem lesz jegesedve egyik ablakod sem, és az olaj sem dermed meg annyira) és indítasz. Vígan nyomsz egy rádiót és persze azért felnyomod a klímát is. Kiváló indulás csupán 30 percet spóroltál mindennel együtt. Varázslatos élmény már elképzelni is.

A klímaszerelés már jó kérdés. A mi légkondicionálónk elég nagydarab, de így is csak 3-4 óra volt a beszerelése, ráadásul gyakorlatilag törmelék mentesen. Kérdéses, hogy egy autó esetén ez mennyi időt venne igénybe, mennyivel növelné a készülék árát, illetve, hogy meg lehet-e oldani egyáltalán, elvégre a csöveket valahol el kell vezetni.

Az energia ellátás is kérdéses. Ugyan a miénk kifejezetten jó tulajdonságokkal bír (30%-ot spóroltunk tavaly ilyen téren) kíváncsi lennék, mennyire terhelné meg az akkumulátort. Valószínűleg túlságosan is, bár kitudja. Valami csoda nanotechnológiával talán sikerülne mindent lekicsinyíteni, még az energia felvételt is.

Persze tisztában vagyok vele, hogy a luxusautók között van már hasonló klímával felszerelt, de azért az mégsem ugyan az. Bár lehet csak én nem találtam, ha kitaláltak már ilyet, akkor szívesen veszem, ha valaki mutat nekem egy példányt.

Az ár meg megint csak egy másik tészta. Szerintem mondjuk a lakásba beszereltetni bőven megérte, annyival olcsóbb a fenntartása és rengeteg előnye is van. Lekicsinyítve, autóba szerelve viszont a többség lehet, hogy nem engedhetné meg magának, vagy egyáltalán meg sem érné.

Minden esetre én mindenképp örülnék neki, ha autóvezetésnél többet nem jelente problémát a külső időjárás (sem autóvezetés előtt, sem közben sem utána).

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.