Használt autóktól a szerverekig

Vannak olyanok, akiket már egészen fiatalon megbolondított a benzingőz, és olyanok is vannak, akik egész életükben messziről elkerülik a vezetést. Én azt hiszem a kettő között vagyok, a harmincas éveim elején jutottam el odáig, hogy végre letegyem a jogsimat, mert úgyis használnám rendszeresen. Ezzel jár az első autóvásárlás is, ami egy nagyon ingoványos terület. Rengeteg turpissággal próbálnak bizonyos eladók élni, ezért nagyon utána kell járni mielőtt bármilyen ügyletre rábólintunk, mert lehet, hogy ha olcsón is sikerül beszerezni egy verdát, pár hónappal a vétel után ránk szakadhat az entrópia intenzív kurzusának tapasztalása, miszerint szétesik alattunk a kocsi, amit mi önként vettünk meg.

Ezt bizonyára minden egészséges ember el akarja kerülni, így az az ideális, ha pl. ismerőstől vásárolunk autót, akit ismerünk már annyira, hogy őszintén, az autót tekintve minden fontos részletet megoszt velünk, nem hagy ki semmilyen lényeges információt, mint például azt, hogy a kipufogó két hét múlva tuti le fog szakadni, hiába néz ki úgy, hogy minden rendben van vele.

Ezek tekintetében úgy döntöttem, hogy először a baráti társaságban, aztán ha ott nem találok, akkor a tágabb ismerősi körökben érdeklődöm eladó használtautó után. Egy hét múlva meg is lett az eredménye: az egyik volt barátnőm párja új autót tervezett vásárolni, ezért gondolta eladja a régijét.

Találkoztunk, és egy hatalmas beszélgetés lett az egészből. Azzal kezdtük, hogy úgy érezhettem magam, a fogyasztói társadalom csúcsát tapasztalom meg. Minden sallang nélkül részletes beszámolót kaptam a kocsiról, amit vásárolni készülök, általában én vagyok az, aki folyton faggatja a népeket, hogy mivel mi van, de itt csak hallgattam, hogy minden számomra fontos kérdésre tényleges kérdezés nélkül választ kapok. Furikázás és beszélgetés közben a hivatások is előkerültek, mint kiderült Dani programozóként kalandozik a földön, és éppen egy nagyon izgalmas projektben vesz részt. Mindig is érdekelt a digitális világ, pláne azért, mert lassan az egész társadalmunk erre épül, így megkértem, hogy beszéljen kicsit részletesebben róla.

Szoftverfejlesztőként jelenleg több olyan projektjük van, amik külön-külön is érdekesek. Az egyik egy operációs rendszer, amit energiapiaci kereskedelemnél szeretnének hasznosítani, mint pl. gáz, olaj, áram, és akkumulátorok. Ennél az a fontos, hogy hihetetlenül stabilnak és hibamentesnek kell lennie, ahhoz, hogy élesben is használhassák, ezért tesztkörnyezetre van szükségük.

Ezt a saját szavával félvigyorral játszótérnek hívja, amik igazából vps szerverek. Az ilyen területek alkalmasak többek között weblapok üzemeltetésére, adattárolásra, biztonsági mentések készítésére, és még fejlesztés alatt álló programok, illetve operációs rendszerek tesztelésére. Ha kitaláltál valamit, megírtátok a programot és szeretnéd kideríteni, hogy mennyire működik jól, akkor bérelhetsz vps szervert, ahol bőven van lehetőséged tesztelni a megírt programokat. Az a jó ebben, hogy nem kell a fejlesztő cégnek saját szerverparkot tartani arra a célra, hogy tesztelni tudja a programjait, hanem vannak olyan külön cégek, amik direkt szerverparkok üzemeltetésére szakosodtak, és lehet tőlük bérelni ilyen vps szervereket.

Daniék egy magyar céget választottak sok szempontból (a cég ahol dolgozik amúgy amerikai), és az egyik fő ok az volt, hogy már bejáratott, lehetőleg általuk is ismert cégtől béreljen szervereket, végül emellett a magyar cég mellett döntöttek a számukra megfelelő ajánlatok miatt.Nekik most bőven van mit tesztelni és vizsgálni, szóval minden projektjükhöz külön konstrukciót béreltek.

Egy másik projektjük egy mesterséges intelligencia szoftver, ami manapság az egyik legnépszerűbb fejlesztési ág. A multivállalatok nagy része elkezdett átállni az automatizálásra, és számos olyan munkát, amit eddig emberek végeztek el, azt igyekeznek mesterséges intelligenciákra bízni, melyek a másodperc tört része alatt képesek számtalan döntést meghozni, és lehetőleg helyes döntéseket hozni, ám ehhez folyamatosan taníttatni kell a mesterséges intelligenciát, és úgy kell megírni, hogy önmagától is képes legyen tanulni. Ez a kulcsa. Próbáltam Danit kifaggatni, hogy mégis pontosan milyen mesterséges intelligencia gyermek verzióját dugták a vps szerverekbe, de sajnos arra nem válaszolhatott, vagyis pontosabban nem akart válaszolni, mert még fejlesztés alatt álló saját ötletről van szó, ezért amíg nem kerül ki a végleges verzió, addig nem mondanak róla semmit.


Ellenben utalt arra, hogy a hétköznapi életet megkönnyítő dologról van szó, ám ennél többet nem árult el. Kérdeztem még tőle, hogy ez a vps szerver hogy néz ki, úgy ,mint a kémfilmekben a hihetetlenül fejlett biztonsági rendszer által őrzött szuperszámítógépek, amik sok szekrény formájában hosszú sorokban derengenek végig egy ötvenemeletes irodaház alagsorában?

Ezen elnevette magát, és azt mondta, hogy kívülről tényleg elég futurisztikusan festenek. Mutatott pár képet, és tényleg eléggé scifis benyomást keltenek. Mellékeltem is egy ilyen képet.

vps szerver

Annyira belefeledkeztünk a beszélgetésbe, hogy jóval később vettem észre: igazából én autót jöttem vásárolni, nem vps szervereket akarok bérelni most! De azért felírtam ám a cég nevét, mert úgyis szervert keresek több weblapnak, amiket életben kéne tartani, csak ahol eddig sikerült tárolni és futtatni őket, ott szívességből sikerült ezt elintézni, ám nagyobb kapacitást igényelünk már, ezért jól fog jönni később ez a kontakt, ha változtatni szeretnénk.

Az autót végül meg is vásároltam Danitól, és a lelkére kötöttem, hogy ha már mesélhet erről az MI programról, akkor hívjon már fel és számoljon be róla egy sör mellett, mert izgalmas dolog kicsit belepillantani a jövőbe, amit éppen most építenek fel körülöttünk. Tessék elmentem autót venni és megtudtam minden lényeges dolgot és tulajdonságot a virtuális magánszerverekről, azaz vps-ekről. Minden nap tanul valamit az ember.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.