Az autóm klímával fűt, akkor a lakásom miért nem?

Már nem lehet olyan autót vásárolni, amiben nincsen klíma, de tulajdonképpen nem is gondolom, hogy bárki szeretne. Nincs is jobb, mint a nyári hőségben beülni a hideg autóba. A klíma akár pár perc alatt teljesen lehűti az utastér levegőjét, télen pedig ugyanennyi idő alatt teljesen felfűti azt. Ki szeret kabátban vezetni? Én utálok, ezért az én autómban mindig megy a klíma, télen-nyáron.
Szeptember első napjai igen viharosak voltak, a meleg kocsiból a hideg lakásba átérve megfordult a fejemben, hogy miért nincs nekem is olyan klímám, mint az autóban van? Biztosan van rá valami megoldás, hogy ne kelljen bekapcsolni a fűtést, és órákat várni, amíg a lakásom felmelegszik. Pedig igazán nem nagy lakás, de a radiátorok így sem elegek hozzá, hogy percek alatt meleggé varázsolják az otthonom. Így marad a pulóver, a pokróc, és a tudat, hogy fázom a saját lakásomban. Pedig nem kellene, biztosan van valami megoldás, hogy ne kelljen megvárnom a fűtési szezont, és ne kelljen akkor fagyoskodnom, ha az idő úgy dönt, az előző napi 29°C után 15°C lesz egész nap.
Rákerestem végül, és kiderült, hogy a fűtés klímával egy igenis létező dolog! Nem csak az autóban, hanem az otthonomban is megoldható, hogy klímával fűtsek.
Természetesen mindennek vannak előnyei és hátrányai is, így belevetettem magam a keresgélésbe, hogy mégis miért jó klímával fűteni.
Szerencsére van olyan cég, akik nem csak eladni akarják a berendezéseiket, hanem pontosan leírják, mire való, és mik az előnyök, és kiknek ajánlják.
A klíma a kisebb lakások felfűtésére alkalmas a legjobban, a teljesítménye miatt pedig egészen rövid időn belül fel tudja melegíteni a szoba levegőjét. A fogyasztása a modelltől függ, de átlagosan 200 Ft-ból felfűthető vele a szoba vagy lakás, 8 órára, ami önmagáért beszél. Tisztítja a levegőt, átmeneti megoldást nyújt a fűtési időszak megkezdése előtt.
A leírás, az előnyök éppen elegendőek voltak ahhoz, hogy a figyelmem felkeltése után meg is tartsák azt, így konkrét modelleket kezdtem el nézegetni az intensaklima kínálatából.
A hátrányra azonnal fel is figyeltem, a kílmák drágák. Egyszeri nagy beruházás, anyagilag eleinte megterhelő, de az ára hamar visszajön fogyasztásban, így semmi akadálya annak, hogy belefektessek egy viszonylag nagyobb összeget. Megéri, hogy ne fagyoskodjak, és hogy később télen-nyáron olyan idő legyen a lakásban, amilyet szeretnék. Nyáron nem kellene azzal vacakolnom, hogy hogyan hűtsem le a levegőt, és talán a klíma fogyasztása is sokkal kevesebb lenne, mint a felállított három ventillátoré.
Találtam is olyan kílmát, ami nem csak hűt, de fűt is. Egyenletes hőfok biztosításával a fogyasztása is kedvezőbb, és a leírás szerint nem is hangos, ami szintén egy fontos szempont, nem szeretnék felkelni a klíma zúgására, vagy nem szeretnék attól szenvedni, hogy egész éjszaka zúg. Ezek a modellek programozhatóak, így nappalra, amikor nem vagyok otthon ki is kapcsolhatóak, aztán beprogramozhatom úgy, hogy mire hazaérjek, megint meleg legyen a lakásban. Vagy mivel gyorsan fűt, elég csak akkor bekapcsolnom, ha már hazaérek. Sokat lehet hallani olyan esetekről, mikor családok halnak meg szénmonoxid mérgezésben egy nem megfelelően üzemelő kazán miatt, ezt is el tudnám kerülni, ez a veszélyforrás is ki van iktatva egy elektromosan működő berendezés esetében. Olyanról amúgy sem hallottam még, hogy egy klíma okozott volna halált.
A klíma előnyei teljesen meggyőztek, így utána néztem, hogyan tudok rendelni, és hogyan lehet telepíteni. Szerencsémre el lehet intézni online, aminek örülök, nem szeretek sokat mászkálni és vásárolgatni a városban, nem illik hozzám, hogy boltról boltra járva klíma után kutassak. Mivel csak szakember szerelheti fel a klímákat, az intensaklima oldala arra is lehetőséget ad, hogy megrendeljem egyszerre a klímát és mellé a telepítést is. A karbantartással is foglalkoznak, illetve garanciát is adnak. Nem kell sokat várni, hogy sorra kerüljek, a közelemből küldenek szerelőt, lés így olcsóbban is megúszhatom az akcióiknak hála.
Azt hiszem ezentúl nem csak a kocsiban lesz olyan idő, amilyet szeretnék, hanem itthon is, mert klímával fogok fűteni a szezon kezdete előtt, nyáron pedig a kánikulában lehűthetem az egész lakást.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.