Autós nyomozók

Egy autókereskedésben dolgozom és a minap egy nagyon érdekes emberrel találkoztam. Alapvetően pont ezért választottam ezt az állást. Részben szeretek új emberekkel megismerkedni, és beszélgetni, valamint elég jól tudok eladni is. A kocsikat pedig egyszerűen imádom. Minden modellt tudok kívülről és nem csak azért, hogy jobb teljesítményt érjek el, bár ez sem utolsó, de azért is, mert egyszerűen ennyire érdekelnek a négykerekű járgányok. Persze ezen kívül azért rengeteg más dolog is van, amiért oda vagyok. És az imént említett egyik ügyfelem pont ezt hozta el a hétköznapjaimba.

magánnyomozó iroda árakNem volt ő más, mint egy magánnyomozó. Ez úgy derült ki, hogy szeretek beszélgetni az ügyfeleimmel és ilyenkor egy alapvető dolog, hogy rá szoktam kérdezni, hogy mivel foglalkoznak pontosan. Ő volt az első az életemben, aki ilyen mesterséget végzett, és mivel elég barátságos és beszédes volt a srác, így kihasználtam a lehetőséget, hogy egy kicsit többet tudjak meg erről a nem mindennapi melóról.

Először is elmesélte, hogy hol tudok tájékozódni a magánnyomozó iroda árakról. Lehet, hogy ez kicsit illúzióromboló, de az én szalmámban központi helyen van a pénz, és gyakori téma egy-egy termék vagy szolgáltatás ára. Lehet, hogy csak szakmai ártalomból kérdeztem rá, minden esetre meglepett, hogy mennyire olcsón lehet manapság felbérelni egy magándetektívet.

Elmondása szerint leginkább cégek vannak az ügyfelek között, akik különböző problémák kapcsán kérik az asszisztenciájukat. A leggyakoribb példa, amikor egy vállalat arra kéri fel őket, hogy gyűjtsenek információt, valamelyik rivális cég gazdasági, stratégiai helyzetéről, esetleges eltitkolt vagyonáról, lépéseiről. Ezek az ügyek komoly szaktudást és nagyfokú diszkréciót igényelnek csakúgy, mint a beosztottak megbízhatóságának az ellenőrzése. Erről előtte még sosem hallottam, de így meghallgatva, hogy mit is jelent ez, azt kell, hogy mondjam, hogy van értelme a dolognak. A lényege, hogy a valós kilétét eltitkolva a detektív megpróbálja kompromittálni, vagy hibázásra kényszeríteni valamelyik alkalmazottat, vagy alkalmazottakat. Ilyen helyzetekben kiderül, hogy melyik emberünk korrupt és melyik ad ki belső információkat, ha kell, és melyik az, amelyik hűséges.

Nem csak a nagyvállalatok azok, akik ilyen emberek segítségét kérik. Sok esetben az egyszerű lakosság közül is kerülnek ki ügyfelek. Gyakori, hogy valaki úgy érzi, hogy a hivatalos szervek nem tettek meg mindent azért, hogy minden bizonyítékot előkeressenek. Ilyenkor sokan fordulnak magándetektívekhez, hogy felderítsék nekik az ügyet, és a még megtalálható információkat napvilágra hozzák. A válóperes eseteknél is gyakori az asszisztencia, ha valamelyik fél úgy érzi, hogy volt párja megpróbálja átverni és valójában jóval több vagyona van elrejtve, mint amennyit bevall. Ilyenkor az eldugott pénz nyomába szegődnek a felbérelt nyomozók és vagy megtalálják, vagy nem. Ha létezik ilyen, akkor az esetek többségében sikerrel járnak, de azt is fontos megemlíteni, hogy sokszor ez a hiedelem, miszerint a másik amúgy gazdagabb csak titkolja, alaptalan.

Érdekes szakmának tűnt nekem detektívnek lenni, rengeteg izgalommal, bár biztos megvan ennek is a sötétebb, unalmasabb oldala, mint minden melónak. Így belegondolva, ha egyszer kiszállok az autó bizniszből, akkor lehet, hogy nyomozónak állok inkább. De ez még a jövő zenéje.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.